Wat is goud?

Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen, die het tot de ‘Koning der Metalen' maken.

Zo behoudt goud zijn glans en is het veelzijdig, smeedbaar en duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en er zich graag door laat inspireren.


De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. Zo werd van de legendarische Koning Midas van Griekenland beweerd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte, in goud te veranderen. Van de Inca's in Zuid-Amerika is bekend dat zij een ware hartstocht voor goud hadden. Zij zagen goud als ‘tranen van de zon' en hadden de gewoonte hun overledenen te begraven met gouden maskers op en hen van top tot teen te bedekken met goudpoeder. Hun land werd bekend als het ‘El Dorado' ofwel het ‘Gouden Land'. Een begrip dat nu nog wordt gebruikt voor een land van onmetelijke rijkdom en invloed.

Goud is liefde, goud is puur, goud is eeuwig.
Goud in zuivere toestand is echter te zacht om juwelen van te maken. Om te voorkomen dat deze snel verbuigen en slijten, worden er aan het zuivere goud andere metalen toegevoegd om het steviger te maken. Het zijn vooral zilver, koper en palladium die men als legeringelementen gebruikt.

De hoeveelheid puur goud, die aanwezig is in een sieraad, wordt uitgedrukt in duizendsten. Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaat goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaat goud dat voor drie kwart (750/1000) uit puur goud bestaat, heeft derhalve een waarde van 750 duizendsten. De ‘rest', die men toevoegt om een bewerkbare legering te bekomen, is dan meestal zilver of koper.

Ieder gouden juweel moet voorzien zijn van een meesterstempel, samen met een stempel die aangeeft uit welke goudlegering het gemaakt is.
De meest gekende goudlegeringen zijn :


  • 9 karaat (375/1000)
  • 14 karaat (585/1000)
  • 18 karaat (750/1000)
  • 20 karaat (833/1000)
  • 22 karaat (916/1000)

In België zijn de meeste gouden juwelen vervaardigd uit 18 karaat goud. Maar dit is zeker niet overal zo. Er zijn ook landen waar de meerderheid van de juwelen uit 14 karaat goud gemaakt wordt.